Зен Преглед

Сенсеи Владимир Јовановски: „… полесно ми беше да останам на патот, отколку да се откажам. Борците се борат.“

На преглед во Зен ординација ни дојде човекот чие оргомно познавање на зен будистичкото учење го има крунисано со својата магистерска теза под наслов: Бушидо, Будо и Зен, јадрото на јапонската култура и нејзиното влијание во современиот свет. Се работи за Сенсеи Владимир Јовановски, чиј клуб Бушидо Доџо деновиве одбележува 10 годишен јубилеј.

 

Каков беше Вашиот впечаток од првиот карате тренинг на кој сте присуствувале во животот и дали беше лесна одлуката да се продолжи по патот?

– Искрено, замаглено ми е сеќавањето од првиот тренинг (смеење), а со самото тоа што сум продолжил по патот, сигурно дека впечатокот бил најмалку кажано добар.

Одлуката да се продолжи по патот беше спонтана, едноставно, без размислување, секој ден тренинг, и секој нареден. Не беше секогаш лесно, но самото откажување би значело и откажување од себеси, од сопствената суштина, та следствено на тоа, неспоредливо полесно ми беше да останам на патот, отколку да се откажам. Борците се борат (смеа).

 

Дали сте имале/имате амбиции за освојување награди и кој дел од вештината најмногу Ви лежи?

– Амбиции за надградување секогаш имав, сè уште имам и се надевам ќе имам и во иднина. Мислам дека без желба за постојан напредок, следбеникот на боречките вештини е во вегетативна состојба.

За тоа кој дел од вештината најмногу ми лежи… Од физички аспект, онаа техника со која најлесно и најбрзо ќе го совладам противникот. Од духовен аспект, несвесно, инстинктивно и флуидно употребување на свесно стекнатите знаења и вештини, состојба во која мислата и акцијата се истовремени, празен ум — мушин, тотална слобода . Боречките вештини се начин на живот и како такви мора да се практикуваат, за да би биле корисни во сите домени од човековиот живот.

 

 

Вистинскиот учител, со својата умешност и љубов кон вештината, е инспирација за учениците

 

Според Вашето искуство, дали постои разлика помеѓу авторитетот на учителот порано и сега?

– Тоа најмногу зависи од самиот учител. Ако само кажува и објаснува вербално, почитта ќе биде само на зборови, односно нема да постои вистински. Ако покажува и демонстрира, почитта веројатно ќе варира и ќе зависи од самите ученици и од нивните побуди за практикување на вештината.

Но, доколку учителот е учител во вистинска смисла на зборот, тој со својата појава, умешност во боречката вештина, љубовта кон неа и со целокупното негово битисување и начин на живот, ќе биде инспирација за учениците. На тој начин учениците нема воопшто да се трудат да го почитуваат учителот, тоа ќе биде природно и автоматски. Тие, инспирирани од него и неговиот начин на живот, вистински ќе чекорат по патот на боречките вештини. Во тој случај, авторитетот на учителот не зависи од временското доба во кое подучува.

 

За крај, кажете ни нешто повеќе за Вашето доџо, каде може да Ве најдат оние кои се заинтересирани?

– Доџото работи веќе 10 години и од оваа година, конечно, во приватен објект за боречки вештини. Се наоѓа во Аеродром, спроти Џевахир кулите, на ул. Илија Димовски бр.6, во населба Лисиче. Моментално вршиме уписи и работиме во одвоени групи за деца и возрасни.

 

 

Сенсеи Владимир Јовановски е роден во 1987 во Скопје, Македонија. По образование е Магистер по Културологија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј„ на Институтот за македонска литература, на теза: „Бушидо, Будо и Зен, јадрото на јапонската култура и нејзиното влијание во современиот свет„. Со боречки вештини се занимава од 1999 година, а најмногу Карате-до. Во 2012 година го основал центарот за јапонски боречки вештини Бушидо Доџо, а од 2018 година е официјален претставник и главен инструктор на најстарата Карате-до организација во Јапонија, Јапонската Карате Асоцијација – ЈКА во Македонија. Неколкукратен освојувач е на медали на домашно и меѓународно ниво. Има учествувано на повеќе од 50 семинари и обуки за Карате-до, како и едномесечна обука во Јапонија со повеќе од 100 часа тренинг. Учел од повеќе учители, но најголемо влијание и најголема инспирација му се легендите на јапонското Карате-до — Сенсеи Танака Масахико, Сенсеи Јахара Микио, Сенсеи Нака Татсуја и легендата на македонското Карате-до, Сенсеи Мирче Опелоски.

 

Подготовка: Дана Сиљан

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *