Зен приказна

Учителот и смртта

Царот го прашал просветлениот учител – “Што се случува со просветлените после смртта?
„Од каде да знам?ˮ – одговорил учителот.
„Бидејќи си учител, просветлен” – одговорил царот.
„Да, но не и мртовˮ – возвратил мудрецот.

 

 

избор на приказна: Дана Сиљан
Фотографија: Елена Ставреска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *